I love Nuffnang!

Click here for more detail!

I love Nuffnang!

Ubat Bebas Resdung

Ubat Bebas Resdung
Penyelesaian Organik Dalam Masa 3 Hari

Monday, April 27, 2009

What is sonography?

Ultrasonography, commonly called sonography, is a diagnostic medical procedure that uses high frequency sound waves (ultrasound) to produce dynamic visual images of organs, tissues, or blood flow inside the body. This type of procedure is often referred to as a sonogram or ultrasound scan. Sonography can be used to examine many parts of the body, such as the abdomen, breasts, female reproductive system, prostate, heart, and blood vessels. Sonography is increasingly being used in the detection and treatment of heart disease, heart attack, and vascular disease that can lead to stroke. It is also used to guide fine needle, tissue biopsy to assist in taking a sample of cells from an organ for lab testing (for example, a test for cancer in breast tissue). Unlike X-rays, sonography is a radiation-free imaging modality.
The non-physician professionals who perform these procedures are known as sonographers and vascular technologists (who are sonographers specializing in imaging and tests of blood vessels).
There are several areas of specialization in the field of sonography. These specialty areas are:
  • Abdomen - evaluation of all the soft tissues, blood vessels and organs of the abdominal cavities (for example, liver, spleen, urinary tract, pancreas)
  • Obstetrics/Gynecology - evaluation of the female reproductive system
  • Echocardiography - evaluation of the anatomy and hemodynamics (blood flow) of the heart, its valves and related blood vessels
  • Vascular Technology - evaluation and analysis of the hemodynamics (blood flow) of peripheral and abdominal blood vessels
  • Neurosonology - evaluation of the brain and spinal cord
  • Ophthalmology - evaluation of the eye, including orbital structures and muscles

Saturday, April 25, 2009

my job

Sebelum aku start kerja as a sonographer di PPUKM (previously known as HUKM), aku memang tak tahu langsung pasal kerja ni. Sampai la aku ditakdirkan kerja kat Scan Room, O&G Clinic,PPUKM. Sejak tu, aku sentiasa belajar benda baru. Semua staf kat scan room memang tak lokek ilmu. So, bermula lah episod hidup aku as a sonographer...

Friday, April 24, 2009



kursus....

hari ni aku bersemangat sket walaupun still feel sleepy.dah berminggu tak cukup tidur. not exactly sebab afzal la...it's actually sebab aku tanak sampai keje lewat. so i have to make sure that aku keluar rumah at 6.15am.so boleh sampai dalam 7.15am. hari ni jumaat so, our clinic takde patients sangat. tadi just buat 2 orang patients who came for post menopausal follow up and family planning clinic.then just tolong prof for klinik pakar punye detail scan. yang tak bestnye, datang la sorang houseman yang tak reti nak berbudi bahasa saying that she has detail scan today. tapi tak note dalam app. book. so, aku tanya la mana dapat app, dia marah plak.hiss...kita berbahasa dia nak naik angin plak.sudahnya, aku pass je la kat klinik dia untuk tentukan masalah dia...aku cuma memastikan perjalanan scan berjalan lancar di bilik scan.tapi untuk hal-hal appointment dari klinik pakar, biarlah mereka menjalankan tanggungjawab mereka dengan telus...aku ni bertugas di government wing...not private wing....

tadi, kak fahya told me to apply for ultrasound course.bagus jugak! there are 2 courses. basic and advanced.i think i'm going both of them.barulah aku certified....keje ultrasound ni memang best. tapi, kena ada minat and kepakaran and the skill have to be approved by any established ultrasound organisation.then, you can proudly do your job. senang sket bila dah certified ni.you'll be more confident...jangan over confident dah la....

Thursday, April 23, 2009

kerja ohh kerja....

hari ni keluar kerja pukul 6.20 am.nasib baik jalan tak jam sangat.sampai ppukm, aku gi hantar afzal and then masuk kerja.hari ni patients tak ramai.

sian afzal...

skang afzal tengah nyenyak tido. tadi kat nursery ada kajian medic student.all went well.alhamdulillah doc cakap development dia ada yang lebih advance dari umur dia....hmm...maybe khasiat breastfeeding kot...petang tadi aku main dengan dia kat bilik.dia kan dah lasak.so, dia panjat2 la mana yang boleh dipanjat. tetiba, dia boleh jatuh ke lantai...hmm..nangis punye la teruk....sian plak aku tengok tapi tu la...dah lasak...malam ni tak pegi kedai nenek.so, aku masakkan dia bubur ikan tenggiri.afzal kongsi bubur dengan mama...hehe...banyak jugak dia makan.tapi dah kenyang boleh plak terbatuk2 sampai muntah...pastu aku breastfeed dia.ye la sebagai ganti nasi yang dia dah muntahkan tu....tu yang tidor lena skang.

dah pandai dah....

hari ni afzal aktif betul.macam biasa masa hantar ke nursery pagi-pagi, aku akan breasfeed dia dulu and masuk office around 7.45 am.tapi hari ni aku mengantuk sangat2 and dia pulak menyusu main2 je...so, bila dia macam merengek aku just biarkan dia main dulu.tapi tak sedar aku terlelap.tiba2 je aku dengar bunyi macam ada budak ketuk2 pintu almari..terkejut bila bukak mata, si afzal dah berdiri dengan satu tangan pegang kot and satu lagi tengah ketuk2 dinding kot.panik aku pegi tahan badan dia takut jatuh.that was the first time dia panjat and berdiri sendiri. hilang mengantuk aku.terus segar jek. last 2 days memang dah ada tanda2 nak berdiri.bila dia dah pandai merangkak slow2, dah memanjat kat tilam and berdiri atas lutut.tapi tak sangka dia dah berdiri supported la tapi....hmm...bermula la era kepenatan yang amat sangat untuk jaga dia kot terjatuh...semalam aku kemas dapur, tinggallah dia dengan ayahnya...boleh plak tengah2 elok dudu, terjatuh.hmm...nak menjerit aku sebab kuat sangat sampai dengar bunyi dum kat tingkat bawah......menangis bukan main kuat.dia ni bukan jenis nangis kuat2...so, kalau dah kuat macam tu konfem la sakit sangat.aku naik pegi amik dia dengan ayahnya.elok dia diam and makan banyak juga....kira, ok takde apa2 la tu.....hmm..anak...anak.....nanti sekejap lagi ada student medic nak buat development assessment kat afzal.nak kena bersiap ni.nak tengok macam mana diorg buat.

Wednesday, April 22, 2009

mama sayang sangat anak mama....

Tadi aku hantar Afzal ke nursery. As usual, aku breastfeed him first then baru masuk office. Itu la kelebihan jadi staf PPUKM ni. They provide us a nursery for us to send our children. Kat nursery tadi, Afzal bukan main lagi aktif....hmm...anak mama and ayah kan...no doubt dari mana datangnya gene tu...tadi dia sibuk sangat nak berdiri hari ni. hari ni dia dah 8 bulan 2 minggu.baru 2-3 hari boleh merangkak. tapi dah seminggu boleh memanjat and nak berdiri...very active and playful this baby...aku pun dah makin kurus maybe sebab breastfeed si Akzal and also sebab dah tak cukup tidur. Sekarang ni aku pegi keje at 6.10am.so most probably tak cukup tidor.dengan afzal suka sangat bangun malam nak main...too much energy....owhh...2 harui lepas kan...kelakar sangat budak ni.aku balik kerja ingat nak baca paper NST.kononnya nak baca paper sambil rehat2 dengan dia.aku baring atas tilam and dia kat atas puzzle mat dia....tengah-tengah baca paper, tetiba aku dengan macam dia termengah2.pusing belakang rupa2nya dia dah panjat tilam sambil tergelak2 happy nak kejar paper..aku alih paper dia kejar lagi.last2 aku surrender and bagi dia paper NST and baca The Star. Dia boleh main sambil gelak and terjerit2 kuat.dia sepah2kan paper tu, komot2kan and koyak2kan. then dia terbaring macam penat sangat.aku saja nak usik dia, aku bagi lagi paper tapi dia tak layan.dia baring sambil babling macam tengah nanyi sambil golek2 atas timbunan paper tu. pastu aku tinggalkan dia untuk berbuka kat bawah.dia boleh pegi depan bilik and berdiri sendiri sambil pegang bakul baju kotor.sambil nangis2 palk tu...terkejut tengok..bila masa plak budak ni bleh berdiri macam ni???pastu dah solat maghrib ayahnya bawak la kitorang pegi makan kat gerai nenek dia...dia maybe dah abis banyak tenaga masa main paper tadi...nampak penat and lemah je...tapi makan selera tau....lepas tu dia nak pegi kat nenek dia and tido dengan nenek....hmm....afzal...afzal...bailk rumah tak bangun2 sampai pagi.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...